RSS Feed

Kaktus – rojstni dan

   

Pri ustvarjanju vsake torte in razkrivanju njihovega nastanka se ne ukvarjalm z sestavinami in količinami ampak bolj z samim postopkom od ideje do uresničitve.

Ideja o kaktus torti je bila lahka odločitev, ker je moja sestra velika zbirateljica in ljubiteljica le teh, zato sem takoj pobrskala po netu kaj se da naredit. Našla sem sledeče:

     

Torej najprej potrebujemo dve biskvitne osnove eno za lonec in drugo za kaktus. Ker je kaktus večji in težji kot lonec se pri izbiri za nosilno torto vedno odločajte za bolj kompaktno biskvitno osnovo z maslom ali kot v mojem primeru ko sem naredila klasično korenčkovo torto. Več o njeni pripravi boste našli v rubriki Torte. Za kaktus pa sem spekla dve okrogli navadni biskvitni osnovi. Količino morate določiti sami glede na veličino posode, ki jo boste uporabili.Ene bolj druge manj posrečene kakorkoli našli boste na stotine idej. Sam postopek kako torto dejansko izdelati pa bolj redko, zato se bom tukaj osredotočila predvsem na tiste postopke, ki vam bodo prišli prav vsakič ko se lotite izdelave torte.

Jaz osebno vse okrogle ali jajčaste torte delam na princip bomba torte. Kaj je bomba torta? To je torta, ki je oblečena v nekakšen omet in na koncu vbistvu izgleda res kot bomba. Znotraj je polnilo, ki je na zunaj obdano z plastjo ometa.
Kako naredimo omet!
Ko smo izbrali posodo jo obložimo znotraj z dvema slojema folije. Biskvite sedaj razrežemo na več različnih okroglih plasti po merah posode.

  Posoda v mojem primeru tista, ki je služila za lonec. Biskvit sem namreč spekla v okroglem pekaču sam ker ima lonec za kaktus posebno obliko sem to dosegla tako da sem biskvit preložila v lonec željene oblike in lunkje zamašila z ometom. Drugi dan je zadeva imela lepo polkrožno obliko.
   
Ostanke biskvita damo v mešalnik skupaj z nekaj maslenimi biškoti (Pettit Beurre) in zmiskamo, da je zadeva podobna droptinam. Lahko uporabite bilokakšne biškote, ki nimajo polnila. Količina ni bostvena jaz dam 2/3 biskvita in 1/3 piškotov. Nastali droptinasti masi primešamo par žlic soka. Spet ni pomembno kakšnega in lahko je tudi kak saden liker, če želite ojačati okus. In nato še stopljeno maslo. Maso med dodajanjem masla z rokami gnetite, da boste videli kdaj je ravno pravšnja. Biti mora dovolj vlažna, da se sprijemlje in jo lahko oblikujete v kroglico naprimer.
   
Takšno maso pustite stati nekaj minut. Če se izsuši ji dodajte še malo masla. Če se vam zdi premokra pa še biškotnih droptin. Osebno si to maso delam vedno sproti, ker mi v majhnem mikserju ne stoji ravno velika količina.  Sedaj lahko začnemo oblagati nas lonec. Vzamemo manjše količine ometa in ga med dlanmi sploščatimo ter pripopamo na notranji obod lonca. Na dno damo prvo plast biskvita in tudi polnilo. V mojem primeru sem naredila domačo breskovo marmelado za premaz biskvita na katerega sem položila koščke breskve in stepeno sladko smetano.
   
Postopek ponavljamo dokler ne pridemo do vrha oz željene veličine. Na koncu naredimo še zadno plast ali pokrov. Lonec pokrijemo z folijo in postavimo v hladilnik čez noč! Zadeva mora odstat.
  Naslednji dan posodo obrnemo na raven pekač ali pladenj. Voila! Mislim da ni več potrebno razlagati zakaj se to imenuje bomba. Kot vidite so plasti ometa različnih odtenkov. To je zato ke kot rečeno jaz mešam večkrat in včasih ima več svetlega biskvita ali pa več škorje in tudi od tod razlika v barvi. Ni pomembno. Torta lahko odstoji tudi čez dan od jutra do večera naprimer. Naj bi pa odstala vsaj 6urna hladnem.
   
Naslednja faza je izdelovanje grebenov na kaktusu. Zato bomo tudi uporabili omet in sicer naredimo dolge svaljke, ki jih po želji oblikujemo in z masleno kremo prilepimo na osnovo. Na tak način lahko naredite vse manjše detajle na torti. Celo torto sem samo na rahlo premazala z masleno kremo ker je bila površina že itak super smooth. Ravno toliko, da se bo Tičina lepo zalepila gor.  Ta zadeva mora spet odstat vsaj uro, da se maslo strdi, ker se vam lahko sicer vse skupaj splošči ko boste prekrivali. Zadnja faza prekrivanje. Razvaljamo kos Tičine mase in kaktus pokrijemo. Več o delu zTičinov rubriki o sami masi.
   

Za izdelovanje lonca nisem posnela niti ene slikice, ker je bila zadeva precej enostavna. Korenčkovo torto sem prerezala in jo napolnila z pomarančno domačo marmelato, ter oblekla v rjavo plast Tičine. Mogoče sam beseda dve o izdelovanju marmelad. Jaz imam pri roki vedno želirni sladkor, če moram slučajno kaj rešit pa nimam okusne marmelate.
V trgovini sem kupila pomarančno marmelado ma Jesus je bila tako grenka, da sem rekla no way tega pa že ne morem dat noter!!!!!! Sem skočla čez cesto do albanca, ki ima odprto petke in svetke in tudi ob nedeljah po 4 pomaranče.
Pomarančna marmelada:

   
Nekako tako zgleda lupljenje. Pomembno je da odstranite čim več bele kožice sicer bo marmelada grenka. Potrebujete oster nož s katerim olupite lupino in kožico v enem zarezu. Tudi posamične krhlje je potem najbolje izrezat z nožem ven. Sicer se vam bo vse zmastilo in boste hitro izgubili živce!
Krhlje zmiksajte. Masa ne bo nikoli gladka pri pomarančah amapk to naj vas ne skrbi, ker se bodo pokuhale. Dobljeno maso stehtajte in dodajte isto količino želirnega sladkorja, ter pokuhajte 10 minut. In toje to.

To ni recept za kuhanje marmalade, ki jo pol shranjujete ampak hitra rešitev če slučajno potrebujete premaz za biskvit.Poželji lahko dodate tudi liker ali limonin sok, če se vam zdi presladka.

Bodice so narejene iz gum mase, rumene rože iz sladkorne mase in bele rože iz bele gum mase. Kamenčki iz modre Tičine mase. Lonec je oblečen v čokoladno Tičino maso.

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: