RSS Feed

Charllote – torta malo drugače

Charlotte cake

Če ste naveličani klasičnih tort in bi si želeli nekaj posebnega (kar zahteva manj dela kot peka klasične torte🙂 potem je šarlota nekaj kar vam bo zagotovo polepšalo dan.
Te vrste tort so lahko za posebno priložnost ali pa kar tako…tako kot ta moja danes, ki se bo prilegla h kavi po kosilu.

Kaj najdemo na netu:

Zelo lepa đarlota iz temne in bele čokolade za posebno priložnost.

Charllote

Klasična šarlota polnjena z jagodno kremo primerna za vse priložnosti.

Charllote

Gremo k izdelavi…sestavine:
– otroški piškoti
– 100 g bele čokolade
– 100 g temne čokolade
– 100 g sladkorja
– 500 ml mleka
– 1 paketek želatine
– 6 jajc
– vanilja
– rum

Za namakanje biškotov:
– 1 dcl mleka
– 4 žlice čokoladnega likerja
– 2 žlice sladke nestepene smetane
– 1 žlica sladkorja

– stepena smetana za okras

Najprej zakuhamo klasično skaščičarsko kremo. Mleko zavremo z strokom vanilje. Rumenjake stepemo z sladkorjem dokler se volumen ne podvoji in postanejo bledo rumeni. Ko mleko zavre jih umešamo vanj. Počakamo da vse skupaj zavre in odstavimo, da nam rumenjaki ne zakrnejo in krema ostane gladka. Pokuhamo par minut na šibkem ognju.
Kremo odstavimo in razdelimo v dve posodi. V eno damo belo čokolado in rum  in v drugo temno čokolado in žlico čokoladnega likerja (po želji). Pokuhamo samo toliko, da se čokolada stopi.
Želatino zmešamo z dvema žlicama mrzle vode in pustimo, da nabrekne. Razdelimo na dva dela in damo pol v eno in pol v drugo kremo. Počakamo par minut da se stopi. Želatine NIKOLI ne smemo ZAVRETI!

Slastičarska krema

Kremi preložimo v plastične posode in damo v zamrzovalnik dokler se ne strdijo.
Pripravimo posodo v katero bomo šarloto zložili in biškote. Posodo obložimo z folijo. Biškote zrežemo po želji. Šarlota ima lahko samo obod oziroma lako tudi pokrov. V moje primeru spodaj pokrov.

Biškoti za pokrov

Pripravimo tekočino za namakanje biškotov. Zavremo mleko, liker, smetano in sladkor. Pokrov namočimo z nekaj žlicami sladkega sirupa. Ne preveč da se ne bodo razmočili. Biškote za obod pa lahko direkt namakamo v sirup za sekundo in zložimo ob obod posode.
Obod in pokrov za šarloto

Preverimo ali se je krema strdila.
Strjena krema

Stepemo beljake v trd sneg kateremu smo dodali 2 žlice sladkorja.
Snega razdelimo na dva dela in umešamo v vsako kremo posebaj. Ko se bo takšna krema strdila bo zelo rahla.
Krema

Kremo zlijemo v model.
Polnjenje šarlotePolnjenje šarlote

Postopek ponovimo še z temno čokoladno kremo in napolnimo do vrha.
Vse droptine in ostanke biškotov razdrobimo in posujemo po vrhu. In namočimo z preostalim sirupom.

DroptineVse skupaj pokrijemo z folijo in damo v hladilnik ćez noč oz za vsaj 12 ur.
Ko smo pripravljeni za postrežbo šarloto prekucnemo na krožnik in poljubno okrasimo z stepemo smetano.

CharlotteDober tek!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: