Vir RSS

Nasveti

Vam kaj ni jasno? Se vam kaj zdi prekomplicirano? Si ne upate – ali pač?

Kr na dan z besedo in skupaj bomo poiskali rešitev!

En odgovor »

  1. Zdravo,

    danes sem končno po dolgem času želja naredila mojo prvo torto s munchmellow maso (namesto tičino maso). Za jo razvaljat je potrebnega veliko sladkorja, ki pa maso matira. Mi lahko svetujete kako bi maso in s tem tudi torto naredila svetlečo?

    hvala in lep dan
    Petra

    Odgovori
    • Živjo Petra

      Še nikoli nisem naredila tega fondanta iz munchmallow ampak lahko ti povem kaj jaz naredim v tem primeru, ker tičina tudi pride bolj mat. Nekateri svetujejo da vse skupaj premažeš z alkoholnim likerjem (naprimer bell de joure). Alkohol hitro pohlapi in se vse skupaj posuši ampak sladkor iz likerja pusti za sabo svetlečo plast.
      Druga varijanta ki tudi deluje so otroški sprejčki z okusom. Trenutno dobiš v mercatorju ene zraven hello kitty obeskov (ponavadi so zraven kinder jajčk) z okusom jagode.
      Tretja varijanta so razni praški t.i. luster dust, ki jih pa pri nas še ni v prodaji se mi zdi, vsaj jaz jih nisem zasledila.
      Četrta varijanta, ki je najbolj učinkovita pa je OLJE V SPREJU. Ja, mogoče se ti bo zdelo čudno ampak jaz vzamem olje z okusom masla in vse skupaj z razdalje kakih 20cm poskropim. Olje nima okusa in se lepo vpije v fondant in pusti čudovit lesk.

      Upam, da najdeš kaj uporabnega v mojem nasvetu. Želim ti obilo zabave in čim več ustvarjalnih idej.

      Pošlji kako slikico tvoje torte!!!

      Lp

      Katja

      Odgovori
  2. hejla, zdravo!

    res hvala za super nasvet! sem upoštevala in se lotila kar četrtega – torej olje. ker se pa pri nas ne dobi olja z okusom masla, sem vzela olje od orehov. super je zadeva uspela. ostalih stvari pa tudi nisem našla pri nas … bo treba v Ljubljano v shopping :))

    še enkrat hvala!

    Odgovori
  3. No me veseli!
    Orehovo olje je super!!!!! Pa se zdravo je, ker ima veliko vsebnost omega 3 kislin. Drugace pa dobis olja v spreju tudi pri nas v vseh vecjih hiperjih. Saj ne rabi, da je ravno z okusom 🙂 orehovo olje se dobro obnese tudi za izdelavo korenckove torte. Jaz jo zelo pogostvo uporabim za osnovo pri otroskih tortah, ker se mi zdi ultra zdrava, saj poleg korencka zauzijejo se obilo omega 3 kislin, ki se druagce nahajajo v tako veliki kolicini samo v ribjem olju. Alternativa je se repicino oz kanolino olje.

    Lp

    Odgovori
    • Ojla sladkosnedka!
      Mene pa zanima kje lahko kupiš glycerin,v lekarni pravijo,da ga nimajo(samo v zelo tekočem stanju za zunanjo uporabo 87%) odkrila sem trgovino Mediterranea prek spleta—prodajajo glicerin za izdelavo mila v lončku(je kremast;kot vazelin) res sem že obupala…..v trgovini s slaščičarskimi izdelki pa tudi ne prodajajo…..a mi lahko pomagaš?
      Sedaj bom imela veliko veselja in dela pred božičem,kar se peke tiče,saj imam 4 vnuke.
      Nujno potrebujem glycerin,saj sem si kupila veliko modelčkov za izdelavo rož in listov,zato potrebujem ta pravo maso,da se iztisne in obarva določeno obliko.
      Lep, sladek pozdrav

      Odgovori
      • Pozdravljena

        Jaz kupujem glicerol v lekarni. Glicerin je bolj vazelinaste konsistence in za zunanjo uporabo (i.e. kreme) medtem ko je glicerol v tekočini in se uporablja naprimer v vseh sirupih in tudi tabletah, kar pomeni da je užiten po domače. Sicer se glicerol dodaja tičini masi, da se le ta ne izsuši in ohrani prožnost. Ampak za izdelovanje rož in listov potrebuješ vlečljivost (konsistenso mase, ki se ne krha in lomi) zato ti
        svetujem nakup tylose, ki se jo končno dobi pri nas in je odlična za izdelovanje mas pri katerih potrebuješ vlečljivo konsistenco kot npr za rože.
        http://peki.si/trgovina/ostale-jedilne-surovine-in-dodatki/tylose-prasek
        Recepte za izdelovanje mas z Tylozo najdeš na netu.

        Lp

        Sladkosnedka

  4. Pozdravljeni!
    Me zanima, koliko ml predstavlja 1 skodelica oz. 1 cup v vašem receptu za munchmellow bonbone

    Odgovori
    • Živjo
      Odgovarjam pod predpostavko, da veš da je cup (lonček) merilna enota in ne bilokateri lonček 🙂
      Pretvorbene tabele najdeš na netu, če iščeš cup conversion tables.
      Osnovne pretvorbe pa so sledeče:
      – 1 cup moke je 150 g.
      – 1 cup sladkorja navadnega ali v prahu je 225g
      – 1 cup rjavega sladkorja je 175 g
      – 1 cup masla margarine je 225 g
      Pretvorbe so za Ameriški cup.
      Nikoli se preveč ne ukvarjam ali so recepti Ameriški ali Angleški. Razlike mislim da niso večje. V dotičnem receptu za Munchmellowe so navedene Ameriške enote.
      V dotičnem receptu morate tudi paziti s čim nadomestite golden syrup oz tekočo glukozo. Jaz sem uporabila med in supejo odlično. So mi pa poročali, da če nadomestiš enako mere glukoze v prahu NE ratajo!

      Lp in obilo veselja in uspehov pri izdelavi.

      Sladkosnedka

      Odgovori
  5. Pozdravljeni!

    Zanima me, če lahko Tylose prašek uporabim tudi za marshmallow maso? Ali bo zaradi tega masa bolj prožna? Maso bom naredil sam.

    Hvala za odgovor!

    Lp, Dejan

    Odgovori
    • Pozdravljen!
      Predvsem se mi tukaj pojavlja vprašanje kaj je v tvojem primeru marshmallow masa? Je to marshmallow fondant ali originalna marshmallow masa iz katere so narejeni marshmallow bonboni (marshmallow fluff) oz tisti mehki poušterčki, ki jih imajo v trgovinah?
      Če gre za t.i. marshmallow fondant (predpostavljam da delaš to in imaš problem z konsistenco mase) se mi pojavlja vprašanje ali ga boš porabil za prekrivanje torte naprimer ali izdelovanje figuric? Kakšno konsistenco potrebuješ?
      Sama marshmallow fondanta nisem nikoli izdelovala. Obstajajo različne recepture in uporabe.
      Kar moraš vedeti je, da bo uporaba tiloze maso bolj hitro posušila in masa bo tudi čvrstejša. Marshmallow sam po sebi se čvrsti z hlajenjem in v osnovi ni najbolj primeren za dolga obdelovanja in tiloza ne bo tega spremenila.
      Če mi torej poveš bolj natančno kaj je ta tvoja masa ti lahko tudi bolj natančno odgovorim.
      Po mojih izkušnjah tiloza povečuje elastičnost. Iz tičine mase naprimer težko izdelujemo figurice, ker se prične sušiti in drobiti in je neelastična. Če ji pa dodamo malo tiloze pridobi na elastičnosti in izdelek lepo obdrži obliko, ker se dokaj hitro posuši.

      Lp
      Sladkosnedka

      Odgovori
  6. Živjo.

    Maso bom naredil iz marshmallow, ki jih kupim v mullerju. Enkrat sem jo že naredil, pa je bila dobra, ampak mene zanima, če dodam tilozo kako bo. Najbolše bo, da probam pa bom videl, kaj se bo dogajalo. Tako se bom naučil, če deluje. :).

    Hvala za odgovore.

    Lp
    Dejan

    Odgovori
    • Živjo
      🙂 Ok potem izdeluješ marshmallow fondant. Marshmallow je narejen v osnovi iz koruznega sirupa, sladkorja in želatine. Nekaj podobnega tičini masi torej bi se moral obnašati podobno kot leta če dodaš tilozo.
      Bom še enkrat ponovila kdaj dodajam tilozo. Če boš s to maso prekrival torto oz jo boš razvaljal enkrat in oblekel torto nima smisla dodajat tiloze. Jaz ponavadi razvaljam maso in oblečem torto, ostanke od mase pa premesim z tilozo, da pridobijo na čvrstosti in se prej posušijo, ter jih porabim za izdelovanje okraskov.
      Tiloza daje elastičnost. V osnovi fondantu daje elastičnost želatina ampak le ta ni zelo elastična in masa se če jo razvaljaš pretanko trga. Maso kateri dodaš tilozo lahko razvaljaš na zelo tanko.
      Za vaš eksperiment priporočam izdelavo mashmallow mase po vašem receptu. Potem vzemite majhen košček in ga premesite z malo tiloze, da boste videli razliko.
      Veliko sladkih uspehov…Sladkosnedka

      Odgovori
  7. Pozdravljena,

    Naslednji teden bom prvic delala s ticino maso. Zanima me ali je res da ko se torto oblece v ticino maso, se jo ne sme vec dat v hladilnik?

    Hvala za odgovor ze vnaprej.

    Odgovori
    • Živjo
      Problem na katerega lahko naletiš, če jo daš v hladilnik je da povleče vlago in se dobesedno stopi. Jaz vse torte dajam v hladilnik ko so narejene ampak redno preverjam in brišem z krpo stene hladilnika, ker se na njih nabira kondenz. Če se tičina masa navlaži se bo stopila. Drugače pa hladilnik maso lahko tudi izsuši in le ta popoka in se začne drobit. Če tičino maso delaš sama in ji dodaš glicerol bo le ta bolj elastična in ne bo problem z izsušitvijo.
      Jaz še nisem nikoli uporabila kupljene tičine mase. In ne vem če le ta vsebuje glicerol.
      Predlagam da daš torto nekam na hladno kar v tem času ni problem. Idealne temperature so zunaj in bo lepo preživela v kaki shrambi. Če delaš okroglo torto se ti tudi ni treba preveč sekirat. Bolj so problem razne skulpture, ki se sesujejo če povlečejo vlago.
      Veliko sreče pri izdelavi torte.
      Lp
      Katja

      Odgovori

Komentiraj