RSS Feed

Marshmallow fondant

Modelirna masa iz beljaka in tiloze

banda

Tudi to je treba enkrat preizkusit – beljakov fondant, ki ga najdete na spletu pod imeni Marshmallow fondant ali fluff fondant. Da bi uspešno zgnetli to maso potrebujete Tilozo. Danes dobavljiva tudi pri nas – peki.si.
To maso sem delala prvič. Me še ni izučilo da ni najbolj pametno uvajat nove tehnike ko maš za nardit dve torte naročene.

Recept je zelo preprost:
1 jajčni beljak
Cca 2 Cup sladkorja v prahu
2 čajne žličke tiloze

 beljaki stepanje  beljaki softpeak  dodajanje sipe
 Beljak rahlo stepemo. Ne povsem do trdega ampak nekje do faze soft-peak.  Postopoma začnemo dodajati sladkor v prahu. Najprej dodamo 1 cup. Pustimo da se masa dobro premeša in postane svetleča.  Tilozo pomešamo z žlico sladkorja in jo posujemo čez maso. Bodite pozorni, da maso ne stresete noter direkt ker se bo sprijela v gmoto, ki je ni moč več razmešat. Zato je pomembno da jo najprej premešate z sladkorjem in posujete čez maso.
 
barvanje
dodajanje tiloze gnetenje
Maso močno miksajte dokler se ne zgosti. Sedaj je čas da dodate barvilo. Ne dodajajte preveč barvila. Barva so sprva bleda. Ne glede koliko praha boste stresli noter se ne bo spremenila. Šele s časom ko bo masa počivala se bo barvilo aktiviralo in masa bo dobila močnejšo barvo. V zadnji fazi je potrebno dodati še toliko sladkorja, da boste maso lahko gnetli in oblikovali in bo lepljiva in premehka. Najprej zamenjajte metlico za gnetilno kljuko na mikserju. Počasi dodajajte sladkor po žlicah. Med vsako žlico počakajte toliko da se masa popolnoma razmeša. Traja precej časa! Bodite potrpežljivi sicer boste dodali preveč sladkorja in bo masa neuporabna oz prevečsuha in drobljiva.
trdota mase rastlinska mast masakonec
 Ko je masa dovolj gosta jo do konca pregnetite na roke. Masa ne sme bit preveč lepljiva in imeti mora čvrsto konsistenco.  Roke si namastite z rastlinsko mastjo. Jaz uporabljam kokosovo mast. Kocko za sekundo stisnem v dlan in razmažem mast.  Na koncu mora bit masa gladka in čvrsta. Takšne konsistence da boste lahko oblikovali figure. Ne sme biti premehka in tudi presuha ne.

Izdelovanje figuric

 mase shranjevanje  modeliranje  smrkci čevlji
 Masa se zelo hitro suši v stiku z zrakom zato je pomembno da jo shranjujete neprodušno zavito v folijo. Koliko časa je šeuporabna ne vem. Bom videla jutri… J  Pripravite vse orodje za delo, da boste čim hitreje lahko modelirali, ker se masa zares hitro suši. Osebno mi ni všeč končni efekt. Ko se masa posuši je na videz groba in poka. Večje debelejše figure pa se ne posušijo tako hitro.  Masa je nedvomno odlična za izdelavo rožic in tanjših dekoracij. Pa tudi za prekrivanje torte. Za večje figurice bi osebno raje uporabila gum-paste oz tičino kateri dodam tilozo.
 smrkci obleke  firba
 http://www.youtube.com/watch?v=_z_dZoJT0hY  Nisem specialist za izdelavo figur zato si oglejte video kao izdelati popolnega smrkca.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: