RSS Feed

Vafelj tortice z banano in čokolado

Pred nedavnim mi je znanka, ki je že večkrat uletela na obisk ravno ko smo se mastili z njimi povedala, da je opekač sicer videla ampak ji ni bilo čisto jasno kakemu namenu služi. No Vaflji postajajo v naši kvorti zelo popularni. Več o zgodovini in pripravi si preberite na starni posvečeni Vafljem!

Sestavine za približno 8 vafljev:
250 ml jogurta (ali kisle smetane ali skute)
250 ml vode
2 čajne žličke pecilnega
½ žličke sode bikarbone
250 g moke (lahko polnozrnate pirine) ali bele
2 jajci
Ščepec soli
100 g masla stopljenega
Začimbe po okusu (lahko malo cimeta ali mletega ingverja v prahu)

Nutella za premaz in banane, ter stepena sladka smetana.

 Nikoli ne dodajajte sladkorja sicer se bodo lepili na opekač!

Opekač za peko. Poznamo več varijant. Najbolj pogosto naletimo na klasične pravokotne. Jaz mam srčke :)Temperaturo naštimamo na ne preveč vroče. Jaz mam 6 stopenj in idealno se spečejo na 4. Morali boste malo eksperimentirati, ker ni na vsaki mašini isto. Imam še enega namreč ki ima tudi 6 stopenj pa mora bit na 5-6 da se lepo spečejo.  Vse sestavine razen masla zmešamo v gosto tekoče testo, ki ga pustimo počivat vsaj 15 minut. Nato umešamo maslo. In smo ready…masamora biti gostejaod tiste kot za palacinke!Pekača ni potrebno mastiti.
Ko se lučka ugasne in je opekač segret zlijemo eno zajemalko in maso poravnamo. Ne zapremo!!!! To je pomembno. Počakamo minuto, da se na testu pojavijo mehurčki in malo naraste in šele nato zapremo.  Iz pekača bo začela puhteti para. Nikar ga prehitro ne odprite ker je na začetku vafelj se sprijet z pekačem. Velja pravilo, da ko se para zmanjša lahko prvič odpremo. Vafelj je pečen ko je zlato rumeno zapečen in hrustav na otip.
Vafelj previdno z konico noža vzamemo iz opekača.Položimo na krožnik. Če hočemo da obdržijo obliko jih ne smemo nalagati drug na drugega. Vaflje lahko poljubno zrežemo z škarjami in serviramo kot mini tortice.Na sliki premazani z Nutello in nadevani z banano. Na vrhu sladka stepena smetana in sladki greh preliv.

Dober tek!

2 responses »

  1. s škarjami in ne z škarjami…vaflji brez cukra more bit pa zanič!!!

    Reply
    • sladkosnedka

      No kaj čmo. Če nam limone ne kisajo življenje potem se vedno najdejo Janezi, ki to storijo namesto njih.
      Če masi za vaflje dodaš sladkor jih ne moreš speči, ker se prijamljejo na opekač. Vsaj na moj. Ravno to je bistvo tega bloga – improvizacija. Vsak recept lahko prilagodite svojemu okusu. Jaz tudi v maso za palačinke ne dodam slakorja – ali kdo ga?
      Zato Boris ne greni nam življenja z slovnico….buuuuuuuuuu!!!

      Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: