RSS Feed

Gum masa

To je zelo kompaktna masa, ki se jo lahko obdeluje in valja zelo tanko in je primerna za izdelovanje dekoracij. Osebno iz izkušenj povem, da se z njo da dosti lepše delat kot z sladkorno maso. Sploh ni primerjave pri izdelovanju rožic naprimer.

Slike: rumena rožica iz sladkorne mase in bel gekon ter del rožice iz gum paste.

   
   

Še kar nazorno lahko vidite, da so listi rumene rožice dosti debelejši in tudi sušili so se 4 dni. Izdelatijih je bilo mukotrpno, ker se je masa na konicah drobila in sploh je vse skupaj bolj krhko.Poenem tednu so sicer bili že trdi kot kamen.

Medtem ko je bela masa tanjše razvaljana. Konice se niso čisto nič lomile in drugi dan je bilo vse že suho. Ne še čisto trdo ampak gum masa ohrani elastičnost tako, da se tudi če izdelke prekladaš ne odkruši kak kos.

Sestavine za cca 250 g mase
220 g sladkorja v prahu
½ zavitka želatine (5 g)
1 žlica glukoze
½  žlice limoninega soka
1 ½  žlica vode
2 žvečilke v lističih

   
Žvečilko zdrobimo in namakamo v vodi vsaj nekajur.Poglej na konec primer žvečilke primerne za uporabo v tem postopku.Presejemo ¾ sladkorja! Ostalo pustimo za drugi dan.  Odmerimo vodo in vanjo stresemo želatino. Počakamo da nabrekne. Dodamo limonin sok in pogrejemo v mikrovalovni (ne prevret!) da se želatina stopi. Dodamo glukozo. Žvečilko pogrejemo v mikrovalovni in jo premešamo. Postati mora vlečljiva. Jo vzamemo iz vode in umešamo v želatino. Vse skupaj dobro premešamo in pazimo, da ni v masi koščkov žvečilke ampak samo vlečljiva snov. Vse skupaj zlijemo v presejan sladkor. Dodamo barvilo.
   
 Vse skupaj zmiksamo dokler ne dobimo pacaste vlečljive mase.  Maso zavijemo v folijo in pustimo da počiva čez noč na sobni temperaturi.
   
 Masa ne sme biti presuha, ker  bo sicer drugi dan pretrda in je ne boste mogli ponovno zmiksati. Če se vam pa to že zgodi maso zavijte v mokro krpo in folijo čez noč in potem dodajte naslednji dan pol žlice vrele vode med miksanjem.  Nslednji dan mora masa biti že zelo kompaktna in nič več pacasta in preveč lepljiva. Rzdelimo jo na koščke in miksamo na full vsaj 3 minuteda se enakomerno zmiksa in postane nelepljiva.
Nato postopoma dodamo še preostali sladkor in naprej miksamo!
   
Masa bo cez kako minuto dve miksanja postala svetleča in zelo elastična. Takšna masa je že primerna za uporabo. Če se vam zdi masa premehka ji dodajte še sladkorja. Konsistenco mora imeti nekje takšno kot una otroška masa za modeliranje.  Primer žvečilke, ki je primerna za uporabo!

Opozorilo: Nisem prepričana ali se maso lahko pravilno zgnete na roke in tudi z navadnim mikserjem, ki ma spiralni nastavek za gnetenje menda ni najbolj lahko. Moram speobat ročno gnetenje! V zadnji fazi je namreč to zelo pomembno, saj se masa na začetku drobi oz poca in šele po nekaj minutah vihrega miksanja na full se konsistenca začne sprminjat in postane elastična.

Maso lahko hranite zavito v folijo v plastični posodi na sobni temperaturi. Če se preveč strdi jo na novo zmiksajte z par kapljicami vode.

Med vsakim novim valjanjem mase ko se vanjo inkorporira dodatni sladkor si roke navlažite in jo pregnetite. Narejena dekoracija se posuši v enem dnevu vendar priporočam, da jo sušite v zimskih dneh v hladnejšem prostoru in ne ogrvanem.

Sama sem maso že večkrat naredila in priznam, da mi končna konsistenca ni vedno ista ampak to ne vpliva na uporabnost in končni izdelek!

Če v zimskih večerih nimate kaj početi potem lahko pred televizijo ob toplem čaju izdelujete dekoracijo!

 

   

 

Izdelava tipalk za mini čebelice.Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: