RSS Feed

Evropski ali kuhan fondant

Evropski ali kuhan fondant oz sladkorna masa je zelo start recept, ki so ga poznale še naše babice v času ko niso bile na voljo moderne kuharske sestavine.

V skrajni sili ga lahko uporabite za prekrivanje torte vendar se zelo drobi in trze in ga je težko razvaljati. Ta vrsta fondanta se najbolj uporablja za izdelavo različnih bonbonov, ker  ga nad paro lahko zelo lepo stopimo in dobimo ven kremast preliv v katerega lahko pomočimo suho sadje, dodamo čokolado itd.

Sestavine:

250 g sladkorja
100 ml vode
2 žlice glukoze

   
 Zmešano vodo in sladkor. Segrejemo in odstavimo. Nekaj časa mešamo da se sladkor raztopi in dobimo gladek sladkorni sirup. Postavimo nazaj na ogenj in zavremo. Prenehamo z mešanjem.  Ko sladkor zavre boste na robovih opazili da se nabirajo sladkorni kristali.
   
 Te kristale čistimo z čopičem in čisto toplo vodo, tako da jih izperemo. Postopek ponovimo dokler se kristali nabirajo. Čiščenje ni vec potrebno ko sladkor zavre na 119 C.  Sladkorno stopnjo merimo z sladkornim termometrom. Za Evropski fondant sladkor skuhamo na 115 C. Ko sladkor zavre na 100 C mu dodamo glukozo. Nato naprej kuhamo do željene stopnje.

Posodo odstavimo in v raztopino umešamo željeno barvilo.

Sirup zlijemo na pomaščen pekač, silikonski prt ali mramorno ploščo.Poškropimo z vodo!Počakamo par minut da se ohladi. Z strgalom pričnemo mešati sirup, ki se počasi ohlaja in postaja vse bolj gost. Mešamo z hitrimi krožnimi gibi. Pazimo da se ne opečemo!  Ko sirup doseže približno takšno gostoto mešamo počasi. Saj se bo v trenutku začel spreminjati v zrnato gmoto.
     

 Ko masa začne kristalizirati je dovolj hladna, da jo lahko začnemo gnesti. Naoljimo si roke in površino na kateri bomo gnetli poškropimo z vodo! Lahko pa maso damo v mikser in jo na full mešamo par minut. Tudi posodo od mikserja je najbolje naoljiti in maso poškropiti z toplo vodo.

 Zelo pogosto se zgodi, da masa preveč kristalizira in je ne morete nikakor zgnesti v gladko maso. Tako se je meni zgodilo z to rdečo maso ko sem prvič delala in nisem škropila z vodo in uporabila olja. Ampak uspešen končni rezultat je tale rumena masa, ki zgleda kot plastelin.

 Kot rečeno masa ni najbolj primerna za valjanje. Zelo je krhka in se lomi. Tudi nobene figurice nisem uspela nardit iz nje. Dodala sem ji par kapljic glicerola in potem se je dosti lažje valjala ampak se vedno ne tako dobro kot tičina masa.

 

 Se da pa to maso nad dvojim bojlerjem lepo stopit, da postane tekoča in kremasta in tudi v mikrovalovni. Če ji dodamo čokolado naprimer in umešamo vanjo še na palčke narezane mandeljne jih lahko na peka papir položimo v kupčkih (Clusterji) in pustimo da se shladijo. Jammmm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: