RSS Feed

Glukoza

Grozdni sladkor spada med enostavne sladkorje in torej med ogljikove hidrate. Ima zmožnost kontrolirati kristalizacijo, kar pomeni, da se pri obdelavi in mešanju z drugimi sestavinami ne povrne v kristalno stanje. Obenem je tudi hidroskopičen, kar pomeni, da veže vodo. Glukoza se naravno nahaja v koruzi.

Mnogi ste že poizkusili neuspešno zgnesti fondant, ki se je po nekaj minutah gnetenja iz gladke kompaktne mase v sekundi spremenil nazaj v goro sladkorja. Slaščičarska nočna mora!

Da bi to preprečili uporabimo ravno glukozo včasih v kombinaciji z fruktozo.

Glukoza se pri nas dobi v obliki praha v lekrnah. Najpogosteje je pakirana v škatlicah po 50 ali 100 gramov. V tujini pa je v marketih na voljo tudi tekoča glukoza namenjena ravno kuhanju oz peki.

S čim jo lahko nadomestimo?

Pokemijski sestavi je najbolj sorodna medu ampak ker ima med specificni okus in bravo mnogokrat ni primeren kot nadomestilo je najboljse uporabiti t.i. corn syrup oz zlati sirup (fruktozni koruzni sirup), ki se ga pa pri nas ne dobi ampak vsebuje pa ga skoraj vsako drugo živilo, ker se masovno uporablja kot sladilo.

Glukozo se lahko naprej predela v fruktozo, zato bi mi bilo logično da jo lahko nadomestimo z le to – še ne preverjeno!

Nikar naj vam ne bo žal, da se ga pri nas ne dobi, ker ga povezujejo z nastankom raka.

http://www.ekomagazin.si/Zdravje/Zdravje/Procesirana-hrana-Rakave-celice-ljubijo-visoko-fruktozni-koruzni-sirup.html

Advertisements

2 responses »

 1. Najprej iskrena hvala za objavo recepta za karamele. Malo sem ga prilagodil, malo bom še eksperimentiral, a že prvi rezultat je bil enkraten. Neverjetno, kako ti dober nasvet (termometer za sladkor, glukoza npr. …) lahko spremeni življenje … :-)) Se opravičujem za evforijo, a od nekdaj sem nor na karamele, domače pa so zares nekaj posebnega …

  Kar se tiče glukoze … glukozni sirup se dobi v Pekarni Vrhnika (Žito), Brnčičeva ulica, Ljubljana, ca. 3 evre za liter, problem je, ker je pakiran po 15 kg … 🙂 Kupiti se ga da tudi v trgovini Peki, 350 ml po ceni ca. 7 evrov. Obe trgovini imata tudi spletno prodajo. Sam sem ga nazadnje dobil pri znancu v slaščičarni … Kozarec za vlaganje pomeni vsaj tri dobre karamelne seanse s po 500 grami sladkorja …

  Odgovori
  • Pozdravljen
   No sem malo preverila in dodajam še nekaj koristnih informacij o glukoznem sirupu.
   V spletni trgovini Peki lahko kupite Glukozo in sicer v obliki sirupa, kar se prevaja v ang Corn ali Gold syrup za tiste, ki koristite net recepte v ang. Osebno še vedno uporabljam med, ki se odlično obnese kot nadomestek ampak seveda pusti okus, kar nekaterim ni všeč.Novo na strani je tudi glicerol in glukoza v prahu ampak to lahko kupite tudi v najbližji lekarni.
   Rada bi opozorila, da corn syrup ni isto kot liquid glucose! To se nekateri pogosto sprašujejo.
   Na strani od Žita pa nisem uspela najti nič podobnega. Imajo 15kg sladkorni obliv, kar je v bistvu fondant.

   Miran obilo veselja ob izdelovanju karamel in upam, da se lotiš tudi česa drugega in, da si pridno umivaš zobe!!!!! hehe

   Lp

   Sladkosnedka

   Odgovori

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: