RSS Feed

Glicerol ali Glicerin

Glicerol, 1,2,3-propantriol ali propan-1,2,3-triol je kemijska spojina s formulo HOCH2CH(OH)CH2OH. Drugo ime zanj je glicerin. Uporabljajo ga v kozmetični industriji pri pripravi krem in mil, saj veže vodo, zato take izdelke označujejo kot hidratantne. Glicerol ali glicerin Je brezbarvna, gosta tekočina, brez vonja, sladkega okusa in topna v vodi v vseh razmerjih.

Aha! Kaj smo se iz tega naučili?

Velikokrat zasledim vprašanja zakaj je potrebno uporabiti Glicerol, s čim ga lahko nadomestimo, v kaki obliki se nahaja, kje ga kupiti in ali je sploh užiten!

Za nas je pomembno da veže vodo in posledično hidrira oz vlaži. Pri izdelavi Tičine mase je to dobrodošla karakteristika saj omogoca boljšo elastičnost ergo manj trganja in boljše valjanje, ter preprečuje izsuševanje ravno zato ni ta Tičina masa najbolj primerna za izdelovanje fihuric, ker se slabo suši. V vlažnih razmerah pa cello razpade. Ce masi odvzamemo Glicerol dobimo odlično maso za izdelovanje dekoracije, ki se bo lepo sušila in tudi strdila. To je vsa umetnost.

Žal nadomestila za Glicerol ni.

Dobimo ga v tekoči obliki v lekarni. Bodite pozorni, da pri nakupu povete, da potrebujete tistega, ki se uporablja kot dodatek k sirupom in ne tistega, ki se uporablja  v sredstvih za zaščito kože, ker ni užiten! S tem pa sem odgovorila še na zadnje vprašanje.

V peki se uporablja predvsem pri izdelovanju Tičine mase. Sama sem jo poizkusila narediti tudi že brez slednjega in moram povedati, da se je masa za takojšnjo uporabo dobro obnesla ne bi pa prestala skladiščenja in tudi po nekaj urah se je začela strjevati, tako, da je torta izgledala postarana!!!!!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: